Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433)

Vind de beste schoorsteenveger in Sint-Pieters-Kapelle (8433) en omstreken

Bent u op zoek naar een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433)? Dan bent u hier aan het juiste adres. Ontvang uw gratis en vrijblijvende offerte voor een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433).

Maak uw afspraak »

Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433)

Prijs schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433)

Gemiddeld rekent een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433) 60 tot 100 euro voor de reiniging van een schoorsteen aan. De prijs van een schoorsteenveger hangt wel af van meerdere factoren: het aantal rookkanalen, de aangesloten centrale verwarming, de graad van vervuiling, de bereikbaarheid van de schoorsteen, … Richtprijzen voor het vegen van een schoorsteen zijn:

Taak schoorsteenvegerPrijs
Eén schoorsteenkanaal reinigen60 – 100 euro
Reinigen centraal verwarmingstoestel + schoorsteen100 – 150 euro
Camera inspectie100 euro

Aantal schoorsteenkanalen: Heeft u 2 of meer schoorstenen, dan zal de prijs uiteraard hoger liggen dan 60 tot 100 euro. De gemiddelde prijs per schoorsteen zal wel lager liggen (50 à 75 euro per kanaal).

Onderhoudscontract: Heeft u een goede schoorsteenveger gevonden? Dan kunt een onderhoudscontract sluiten voor een jaarlijkse reiniging. Dit garandeert een perfect werkende schoorsteen en zorgt ook voor een lagere prijs per reiniging.

Camera inspectie: Is uw schouw geveegd, maar blijven er problemen? Dan is een camera inspectie nodig om de precieze oorzaak te achterhalen. Mogelijk zitten er scheuren of barsten in de schoorsteen, wat lekken kan veroorzaken.

Verlaagd btw tarief: Wie vandaag zijn schoorsteen laat vegen, betaalt slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%.

Schoorsteenveger in actie

Een schoorsteen vegen is werk voor professionals. Zelf op uw dak kruipen doet u op eigen risico.

Waarom uw schoorsteen laten vegen?

Uw schoorsteen vegen is een goed idee, zowel voor uw veiligheid, het milieu als uw portemonnee:

  1. Lager risico op schouwbrand: Om te voorkomen dat er schoorsteenbrand of dichtslibbing van uw kanaal ontstaat, is het belangrijk dat u uw rookkanalen tijdig laat vegen en controleren. Indien u vaste brandstoffen stookt (bijvoorbeeld hout of kolen), is het aangeraden om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen.
  2. Lager risico op koolstofmonoxidevergiftiging: Ook bij het gebruik van gas als brandstof luidt het advies om de gaskanalen tijdig te laten vegen. Gas zorgt namelijk voor warme, vochtige lucht in de schoorsteen en dat is ideaal voor vogels om er vogelnesten in te maken. Een vogelnest in uw gaskanaal zorgt ervoor dat de koolmonoxide – die vrijkomt bij de verbranding – niet door de schoorsteen naar buiten kan. De koolmonoxide zal dan de weg naar uw huiskamer kiezen, met in het uiterste geval koolmonoxidevergiftiging tot gevolg. Verstopte ontluchtingskanalen hebben vaak de vervelende gewoonte nare geurtjes te veroorzaken.
  3. Bespaar geld en energie: Een propere schoorsteen verhoogt het rendement van uw verwarmingsketel. Die moet dus minder brandstof verbruiken. De reiniging van de schouw betaalt zich dus deels terug in de vorm van een lager energieverbruik. Minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is dan weer goed voor het milieu.

Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433): methodes

Het reinigen van schoorsteenkanalen kan met verschillende reinigingstechnieken gebeuren. Een overzicht:

Schoorsteen vegen vanop het dak

Schoorsteenvegen vanop het dakMet het zogenaamde ambachtelijk schoorsteenvegen wordt er vanaf het dak van boven naar beneden gereinigd. Dit gebeurt door middel van een touw, reinigingsborstel en een gewicht – ook wel kogel genoemd. De schoorsteenveger laat de borstel een meter zakken om ze dan een halve meter op te trekken. Dit procédé wordt herhaald tot de borstel beneden is.

Beneden in de woonkamer wordt het roet of ander restmateriaal opgevangen. Dit gebeurt meestal met een afdekfolie op de schouwopening. Dek toch ook de vloer rond de schouw af, want er kan altijd wat roet op de grond vallen. Tijdens de veegbeurt controleert de schoorsteenveger ook het dak en de schoorsteen. Er kunnen immers problemen zijn met voegwerk, lood, kapotte dakpannen, dakgoten, etc.

Schoorsteen vegen vanuit de woonkamer

Schoorsteenvegen vanuit de woonkamerHet is niet altijd mogelijk om een schoorsteen vanaf het dak te reinigen. Dit kan te maken hebben met de bouwkundige constructie van het schoorsteenkanaal, positie van de schoorsteen of door weersomstandigheden.

Om u als klant toch van dienst te kunnen zijn is een geavanceerd systeem ontwikkeld waardoor het schoorsteen kanaal altijd gereinigd kan worden. Door middel van een wiel met reinigingsborstel welke zichzelf naar boven werkt kan de schoorsteen van beneden naar boven worden gereinigd. Een open haard of inbouwkachel kan gewoon blijven staan, maar een losstaande kachel moet men eerst ontkoppelen. Zo kan de schoorsteenveger goed bij de schouwopening.

Mechanisch reinigen door schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433)

Het kan voorkomen dat de schoorsteenveger met een normale veegborstel het rookkanaal niet schoon krijgt. Doordat er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand heeft plaatsgevonden of dat het rookkanaal sterk vervuild is met creosoot ( teerlaag ) in de schoorsteen. Hiervoor gebruiken wij een freesmachine met roterende kettingkop. Hierbij wordt de hardnekkige creosootlaag van de schoorsteenwand gefreesd.

Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433): andere diensten

Een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433) houdt zich niet alleen bezig met het reinigenvan de rookkanalen. Tijdens het schoorsteenvegen kunnen er andere problemen opduiken, die een schoorsteenveger kan oplossen.

Schoorsteenrenovatie

Is er schade of slijtage aan de schoorsteen? Dan kan de schoorsteenveger dit onmiddellijk oplossen. Er zijn verschillende herstellingen van de schoorsteen mogelijk.

Schoorsteen voegen

Het weerbarstige Belgische klimaat zorgt ervoor dat de schoorsteen van uw woning veel te verduren heeft. Regen, wind, sneeuw, hagel, warmte afgewisseld door kou, vorst, het continue wisselende weer zijn een aanslag op uw schoorsteen en uw voegwerk. Zeker als de schoorsteen slecht onderhouden is of achterstallig onderhoud heeft dan kan dit leiden tot doorslaan van muren, schimmel en de hiermee gepaarde lekkages en andere ongemakken.

Op een gegeven moment is het voegwerk zo aangetast dat het op is. Dat kunt u ook zien aan de kleur. Vooral aan de kant waar de regen voortdurend op staat trekt het water jaar na jaar in de steen en in de voeg. Vertoont uw schoorsteen ernstige gebreken zoals slechte voegen, alg en mosvorming. Dan is het renoveren van het voegwerk een juiste oplossing.

Schoorsteen metselen

Het kan voorkomen dat de schoorsteen een dermate schade heeft opgelopen dat renovatie geen optie meer is. Deze schade kan zijn ontstaan door vorst, blikseminslag of door een schoorsteenbrand. Het afbreken van de schoorsteen en opnieuw opmetselen behoort dan tot de mogelijk heden.

De vorm van de schoorsteen of het type steen kan in overleg met u aangepast worden. Zo kunnen er bijvoorbeeld randen of figuren in de schoorsteen gemetseld worden. Schoorsteenvegers uit Sint-Pieters-Kapelle (8433) kunnen ook een buitenhaard realiseren.

Lood vervangen door schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433)

Het lood zorgt voor een waterdichte afsluiting van openingen tussen het metselwerk van de schoorsteen en het dak.

Het is daarom belangrijk dat lood goed aansluit bij uw schoorsteen. Ook daar waar nokdakpannen, dakkapellen en dakramen aansluiten op het dak, wordt lood gebruikt om deze aansluitingen waterdicht af te werken.

Er kan gekozen worden met traditioneel lood, lood met een bitumen op de achterzijde of loodvervangende Coraflex.

Impregneren schoorsteen

Bij impregneren (hydrofoberen) wordt een beschermlaag aangebracht op de schoorsteen die diep in de structuur van de steen en voeg doordringt om deze van binnen uit te beschermen.

Regenwater kan hierdoor niet meer opgenomen worden in de schoorsteen. Door de waterafstotende laag heeft mos en alg geen kans om op de schoorsteen te hechten. Deze beschermlaag draagt bij tot een langere levensduur van de schoorsteen.

Dakgoot reinigen

Hoe merkt u dat uw dakgoot vervuild is? Eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Als het water bij een heftige regenbui over de rand van de dakgoot loopt en er als het ware overal kleine watervalletjes ontstaan, dan is er een probleem. Waarschijnlijk blokkeert iets de afvoer van het regenwater. Als er er veel water aan de buitenkant van de regenpijp stroomt of zelfs langs de buitenmuren, dan is de dakgoot reinigen noodzakelijk. Vooral de herfst en winter zorgen voor veel bladafval en takken die de goede regenwaterafvoer blokkeren.

Welke problemen kunnen ontstaan? Natuurlijk kan er lekkage ontstaan op diverse plekken. Zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur of afdak. Daarnaast kan water dat langs de muur stroomt zich gaan nestelen achter de buitenmuur. Hierdoor kunnen schimmels en andere ongewenste effecten ontstaan die zeer moeilijk te bestrijden zijn en behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. En natuurlijk zorgt een slechte regenafvoer ervoor dat houtrot op allerlei plekken kan gaan toeslaan. Hierbij moet u denken aan houten kozijnen, gevelbekleding en sierlijsten waarmee daken zijn afgewerkt. Uw dakgoot en regenpijp kunnen zelf begroeid gaan worden als er niet regelmatig gereinigd wordt. Dit zorgt voor extra schade. Daarnaast vinden muggen in stilstaand water een ideale plek om te gedijen in de zomer.

Dakgoot met bladeren proper maken

Een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433) zal met plezier ook uw dakgoten proper maken.

Ben ik verplicht om mijn schoorsteen te laten vegen?

In bepaalde gevallen bent u effectief verplicht om uw schouw te kuisen in Sint-Pieters-Kapelle (8433). Drie instanties kunnen die verplichting opleggen:

Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433): wettelijke verplichting

De wet kijkt naar het verwarmingstoestel dat u gebruikt. Afhankelijk van het type stooktoestel gelden er andere regels voor het reinigen van de schoorsteen.

  1. Schoorsteen van een centrale verwarmingsketel: Gaat het om een schoorsteen die aangesloten is op een verwarmingsketel op stookolie of vaste brandstof? Dan bent u verplicht om devolledige installatie jaarlijks te laten reinigen. Bij een CV-installatie op gas moet u de ketel en de schoorsteenom de twee jaar laten reinigen. Een technicus, erkend door de Vlaamse overheid, moet de reiniging uitvoeren. Hij/zij kan ook als enige een geldig attest of certificaat uitschrijven.
  2. Schoorsteen van een individueel stooktoestel: de reiniging van de schoorsteen isniet verplicht. Denk aan de open haard, een gashaard, … Toch blijft een (twee)jaarlijkse onderhoudsbeurt van deze schouwen aangeraden.

Schouw vegen voor verzekering

Ten tweede kan het regelmatig vegen van de schoorsteen opgenomen zijn in uw brandverzekering. U dient de schoorsteen te onderhouden “als een goede huisvader”. De verzekering doet dit om het risico op schouwbrand te verlagen. Mocht er toch een schouwbrand plaatsvinden, dan staat u veel sterker in uw schoenen als u een geldig certificaat van een schoorsteenveger heeft. Anders dreigt de verzekeraar niet tussen te komen in de kosten.

Schoorsteen vegen als huurder

Wanneer je een woning huurt, bestaat de kans dat het huurcontract jou verplicht om met een bepaalde regelmaat de schoorsteen te onderhouden. Controleer dus goed het huurcontract en jouw eigen polis. Steeds vaker is het de huurder die instaat voor het regelen en betalen van het schoorsteenonderhoud.

Schoorsteenveger Sint-Pieters-Kapelle (8433): tips

Schoorsteen huurwoning

Huur je een woning of een appartement? Dan moet jij (niet de huisbaas) ervoor zorgen dat de schoorsteen en de verwarmingstoestellen regelmatig onderhouden worden. Controleer dus zeker het huurcontract en de brandverzekering!

Verwarming lang uitgestaan?

Is het een tijdje geleden dat je de kachel nog eens aangestoken hebt? Zet hem dan op de hoogste stand. Op die manier zal je schoorsteen snel warm krijgen en goed trekken. Vergeet hierbij niet voor voldoende verluchting te zorgen.

De beste schoorsteenveger aan de laagste prijs

Bij de keuze van een schoorsteenveger stelt u zich best de volgende vragen:

  • Zit de schoorsteenveger al jaren in het vak? Een schoorsteenveger met enige ervaring is toch wenselijk.
  • Komt de schoorsteenveger uit de buurt? Grote reinigingsbedrijven rekenen vaak een kilometervergoeding aan. Met een schoorsteenveger uit Sint-Pieters-Kapelle (8433) is dat alvast geen bijkomendekost.
  • Wat is er ingebrepen in de prijs van de offerte? Controleer goed of er geen bijkomende kosten kunnen aangerekend worden.


Contact


Op zoek naar een schoorsteenveger? Wij brengen u in contact met debeste schoorsteenvegers uit Sint-Pieters-Kapelle (8433)en omstreken. Vul ons contactformulier in en onze schoorsteenvegers bellen u binnen de 48u!